Форум Микола Сова

Темы для публикаций и разговоров


Гумор
23 сентября 2013 Микола Сова

МОЯ УКРАЇНА
24 июля 2013 Микола Сова

Корисні поради
18 июля 2013 Микола Сова

Хоббі
26 марта 2013 Микола Сова

КОТИ і МИ
1 марта 2013 Микола Сова

Смотреть все темы

Вопросы-ответы Интервью Все записи

1

Сова Микола, пользователь 1ua
Микола Сова
Тема: Сільські історії
Сільські історії 
ВИБОРИ 
Вчора були вибори. Пішов, проголосував. Дільниця рядом, в клубі рай лікарні. Виборців у нас мало-чоловік 200. На дільниці тиша і спокій - ні музики, ні буфету. 
І пригадалися вибори в нашому селі. Чомусь врізалися в пам?ять вибори, коли я був малим, навчався в перших класах.
Вибори проводилися зимою, в грудні місяці. Мабуть їх підганяли до дня сталінської конституції. Голосували в школі. Виборча дільниця розміщувалася в найбільшому класі, де я провчився останні 3 роки. А в сусідньому класі був буфет. Для нас, малюків, це було свято. В буфет завозили цукерки, печиво і, саме головне, ситро. В селі буфету ще не було і для нас ситро було як кока – кола за часів радянської влади. Були там і ковбаси і оселедці і горілка, але саме головне для чоловіків – це пиво. Пиво в село завозили 2 – 3 рази за рік. Батьки давали якусь копійчину і ми, штовхалися в буфеті, вибираючи собі ласощі. Чоловіки пили горілку, пиво, а потім дійство переміщалося в коридор школи.
Завжди на виборах грали музики. Гармошка, бубон, а частіше це були скрипки. Хто бив у бубон не – не пам?ятаю, а на скрипках грали Скрипченко Олександр, а для нас просто дядько Сашко і два брати - Петро та Грицько Сердюки. Їх прізвища я ледве згадав, тому що в селі їх прозивали Микиші. Чув я, що вони жили на хуторі Микиші (де він був?), а під час колективізації їх пересилили в село.
На дядька Сашка треба було подивитися. Він грав на своїй скрипці і ні хвилни не сидів на місці: підспівував, танцював, сипав жартами, зачіпав молодиць, які йшли голосувати. А діди Микиші сиділи мовчки і грали з закритими очима. Парубки їх підколювали: ?Дядьку Петро! А чому Ви як граєте, то ваші пальці на ладах скрипки не рухаються (а так воно і було)? Ось дядько Сашко грає: його пальці весь час бігають по ладах.? На що діди поважно і статечно в один голос відповідали: ?А ми вторим?. Бувало, що хтось і напивався, але це рідко. Голосували всі дружно.
І у вівторок приходили газети з великими заголовками: «На виборах переміг єдиний блок комуністів і безпартійних». Переміг? Кого? 
Були і курйози, коли пропадали члени виборчої комісії, коні, скриньки для голосування. Але це вже зовсім друга історія.

2 января 2011


1




  Закрыть  
  Закрыть